Samari

Pohádková pohanka

Přednáška majitele pohankového mlýna Zdeňka Šmajstrly, která se tentokrát konala v 16. etáži Baťova mrakodrapu, přilákala první květnovou středu okolo padesáti příznivců zdravého životního stylu.

Posluchači se během hodinového setkání dozvěděli nejrůznější zajímavosti o zdravé výživě obecně, hlavním tématem ale byla samozřejmě pohanka, její historie, vlastnosti, využití a blahodárné účinky na lidský organismus. Pan Šmajstrla si pochvaloval, že stoupá spotřeba této obilniny, jež je doslova spásou pro osoby s bezlepkovou dietou, ale také si posteskl nad loňskou neúrodou. Zároveň vyjádřil přání, aby pohanku pěstovalo více zemědělců, než je tomu doposud.

Mlýn Zdeňka Šmajstrly nacházející se v Kopané nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm se může pochlubit více než stopadesátiletou tradicí. Současní majitelé jsou už čtvrtou generací, která v něm hospodaří, a štafetu po nich převezme jejich syn. Na rozdíl od mnoha jiných zpracovatelů loupou Šmajstrlovi pohanku mechanicky, nikoliv za použití vysokých teplot. Díky tomu si zrno uchová své cenné látky, především vitamíny skupiny B a rutin.

Po přednášce si mohli návštěvníci koupit některé pohankové výrobky, například mouku, křupky nebo rehabilitační polštářky plněné pohankou. Dokonce proběhla i malá autogramiáda knížky plné informací a receptů a tradiční ochutnávka vegetariánských specialit z restaurace Prašád.

Související články

  • V Klubu zdraví o Pohance, královně zdravé výživy

  • Samari, z.s.
    Burešov 4886
    760 01 Zlín
    Mobil: +420 775 702 866
    e-mail: samari@samari.cz
    www.samari.cz

    Samari, z.s. je zapsaný ve spolkovém rejstříku u Krajského soudu v Brně pod spisovou značkou L 12720

    IČO: 22671951

    Vytištěno z http://www.samari.cz/ | Zhotovení, hosting andrysek.info 2007 | nahoru